Karsprængninger – kom dem til livs

Har du et net af lilla forgreninger på lår og underben? Eller fine røde mønstre på kinder og næse? Så døjer du nok med karsprængninger; en lidelse, der rammer 50 % af alle voksne, og som er særligt synlig om vinteren, hvor huden er bleg.

Men hvad er karsprængninger egentlig, hvorfor får man dem og kan de behandles? Læs med og få svarene nedenfor.

Hvad er karsprængninger?

Som navnet antyder, er karsprængninger en tilstand, hvor små blodkar sprænges på grund af skader i karvæggen. Det er ikke farligt, og som regel heller ikke fysisk gernerende, men for mange mennesker udgør karsprængningerne et kosmetisk problem.

De diagnosticeres med det blotte øje, og karsprængningerne fremstår som røde, blå eller lilla mønstre i varierende størrelse – ofte på lår og underben eller i ansigtet omkring kinder og næse.

Hvorfor får man karsprængninger?

Karsprængningerne opstår, når tynde kar i hudoverfladen brister. Med alderen bliver karrene stive og skrøbelige, og mange karsprængninger er derfor aldersbetinget. Graviditet er et yderligere moment, der giver en øget risiko for sprængninger, ligesom sol, vind og kulde kan skade huden i en sådan grad, at det kan give blodsprængninger på kinder og næse.

De primære årsager er følgende: alder, genetisk disponering, graviditet, overvægt, solskader, vintervejr samt diverse livstils- og hudsygdomme.

Karsprængninger på benene kan ikke forbygges, men i ansigtet kan det hjælpe, at undgå solskader ved hjælp af solcreme og desuden opretholde en god hudpleje.

Behandling af karsprængninger

Karsprængninger kan behandles enkelt og effektivt.

På benene foregår det ved hjælp af en mikroinjektion, hvor der sprøjtes væske direkte ind i sprængningerne med en tynd nål. Det får karrene til at lukke sig, og de vil som regel forsvinde i løbet af nogle uger.

I ansigtet kan ødelagte kar behandles med laser; en slags højenergilys. Lyset opfanges i blodkarret og omdannes til varme, der ødelægger karvæggen og får sprængningen til at forsvinde.

 

Camilla Skøtt